Inregistrare

INTERVIU | „Wakeboarding-ul mi-a schimbat viata in bine!” Tot ce trebuie sa stii despre acest sport spectaculos

Am vrut sa aflam mai multe despre wakeboarding, asa ca am vorbit cu Vlad, unul dintre practicantii acestui sport de la noi din tara.  L-am intrebat cum s-a dezvoltat acest sport si de ce a ales sa il practice.

 

Vlad, spune-mi te rog cum a aparut wakeboarding-ul la noi in tara?
Sporturile nautice sunt prezente de ceva ani buni si la noi, iar baietii de la care am invatat sa practic wakeboarding, imi povesteau cum la scurt timp dupa revolutie au aparut diverse tipuri de schiuri, monoschiuri, ”farfurii” de toate felurile, formele si marimile pe care se dadeau trasi de barca, apoi in cativa ani au inceput sa apara si primele placi de wakeboard. E un sport destul de timid, totusi la noi nu exista multe locuri unde sa-l poti practica. In prezent, la noi sunt doar vreo 2-3 lacuri unde poti practica wakeboard la barca si inca 2 lacuri unde se poate practica la cablu, mai accesibil chiar si ca pret.

”Wakeboarding-ul in conditii ideale, se intampla pe un lac, intr-o zi fara vant si alte barci oglinda. Atunci, senzatia si controlul sunt maxime. Se poate practica insa pe orice apa, dar ideal e sa fie cat mai linistita”, ne explica Vlad. 

Deci care ar fi principalele locuri unde poti practica acest sport?
Pe lacul Snagov pentru tot sezonul (din primavara pana in octombire), pe Suitghiol din cate stiu nu exista o scoala cu barca permanenta, si se mai poate practica la Bicaz, insa acolo, doar daca mergi cu barca ta, nu sunt barci pe lac. Eu am fost asta vara acolo, ne-am strans 20-30 de oameni, am luat barca am suit-o pe periodic si ne-am dus cu ea cale lunga. ?. In final, a meritat tot efortul, a fost o experienta realmente frumoasa, lacul Bicaz si imprejurimile sunt un spectacol.. mai ales la apus, iar cand se intampla ca tu sa fii atunci in mijlocul unui lac enorm, pe placa, e ceva de vis! Chiar si la Brasov!

Sezonul incepe teoretic pe la 1 mai. Noi ne dam si mai devreme daca permite vremea, apoi se incheie prin octombrie. Octombrie pentru ca suntem noi incapatanati si continuam sa ne dam ?. E cam frigut atunci, cum ne e norocul cu vremea, in principiu. Am avut sezoane mai lungi si altele mai scurte. Acum doi ani, m-am dat prima oara pe 28 aprilie, iar sezonul s-a incheiat pe la sfarsitul lui octombrie, cel mai lung al meu. Localnicii impatimiti (cei care locuiesc in preajma lacului Snagov) se dau si mai tarziu. ?

Exista un club sportiv? Ai idee cati practicanti sunt la noi in tara?
Da, sunt mai multe cluburi. Da, avem de toate! Nu avem insa federatie, iar asta presupune ca e putina ”debandada”, dar cluburile sunt organizate intr-o asociatie. Cluburi sunt 3-4, toate activeaza pe Snagov in principiu, dar au mai fost si pe Bicaz acum 2-3 ani.

Eu apartin de clubul sportiv Revo Wakeboarding Club si organizam competii anuale, sub diferite forme dar jurizate cu norme internationale. Un alt club este Wakeboarding School unde avem destul de multi copii si oameni care fac cursuri si invata sa practice acest sport, Academia de Ski Nautic si Wakeboarding Junior.

Ai participat la competii? Cum se desfasoara?
Nu e ceva fix. Exista bineinteles si un Campionat National care se desfasoara in mai multe etape si care anul trecut s-a terminat pe 1 octombrie, pe lacul Bicaz. Spre exemplu, cea mai importanta competitie organizata de Revo anul trecut, care a implicat si celelalte cluburi in organizare, a fost cea mai complexa de pana acum, avand 5 etape, dintre care 3 la barca si 2 la cablu si s-a desfasurat la Mogosoaia, unde e Zumbala Wake Park. A fost punctata fiecare etapa si premiata, iar la final, in functie de clasamentul general, numit un campion.

Spune-mi, Vlad, tu cum te-ai apucat de wakeboarding?
Voiam o alternativa pentru snowboard pe timp de vara, auzisem ca se intampla la Snagov, aveam un prieten care mai fusese deja, asa ca am mers cu el intr-o zi. M-a prins tare rau ? si am stiut ca o sa fac ceva timp asta. ?

Faptul ca faceam snowboarding nu m-a ajutat neaparat, poate chiar a fost un impediment. Ma ajuta fiindca eram deja obisnuit cu pozitia corpului si de la snowboard si de la longboard, dar nu m-a ajutat la primul pas, prima oara cand te trage barca afara din apa ca sa iti iasa trebuie sa te lasi foarte relaxat, dar eu pentru ca aveam impresia ca stiu eu mai bine, am reusit sa ies din apa abia dupa a 4-a, a 5-a incercare. Apoi dupa prima iesire reusita incepi sa evoluezi usor-usor in functie de fiecare. Am ajuns deja la 5 sezoane, e greu sa te mai lasi dupa ce te-ai dat prima oara!

Ai idee cati practicanti sunt in Romania?
Greu de zis. Cei care mergem des si suntem si oarecum mai implicati suntem probabil cateva zeci de oameni, dar anual sunt sute poate mii de oameni care trec si pe la barca si pe la cablu. Sunt foarte multi care nu practica in mod constant, ci vin de cateva ori pe vara. Plus ca sunt cativa care merg si la competitii in afara si deja sunt sponsorizati. Sunt 3-4 baietii, dintre care 2 plecati din tara, cei care se dau inca de acum 20-30 de ani
apoi mai este o fata, Ioana care e senzationala la cablu. Sunt destul de multe fete care vin si se dau ocazional.

Ca sa inteleaga toata lumea, pentru ca nu e foarte cunoscut acest sport la noi, desi in afara sunt foarte multi practicanti. La wakeboarding ideea e urmatoarea: barcile sunt construite de asa maniera incat lasa un siaj mare (wake, de aici si numele) in spate, cu cat mai inalt cu atat mai bine, in Forma de V, scopul meu este sa pendulez catre stanga si dreapta directiei de mers, a barcii, si sa ma folosesc de primul val ca de o rampa de lansare, iar de al doilea val, ca una pentru aterizare. Cam asta e ideea principala. De timpul pe care il am in aer ma folosesc sa fac diverse trick-uri cu diverse complexitati, iar ele se puncteaza ca atare, in functie de complexitatea si amplitudinea trick-ului, dar are un aport mare si stilul. ?
Exista un sistem de clasament oficial si cu toate regulile de punctaj, dupa el ne-am ghidat anul trecut, insa nu ma preocupa foarte mult detaliile tehnice, ci imi place sa traiesc momentul si sa dau ce am mai bun.

Stiu ca wakeboarding-ul e o combinatie intre schi, schi nautic, snowboarding sau chiar surf. Trebuie sa practici neaparat unul din sporturile astea ca sa faci wakeboarding?
Culmea, poti sa inveti mai usor daca nu stii sa practici unul din aceste sporturi. Eu le-am practic pe majoritatea si mi-a fost mai greu la wakeboarding. Depinde de tine, toate sporturile cu placa sunt destul de similare din multe puncte de vedere, dar sunt si unele obiceiuri luate de la snowboard spre exemplu, ce-ti pot dauna la wakeboarding, cel putin pana reusesti sa treci peste ele. Dar in principiu se leaga da, senzatia e cam aceeasi atunci conteaza sa fi avut experienta cu alte tipuri de placi in trecut.

La primul pas care iti spuneam ca e mai dificil… am observat ca la baietii sportivi, in mod deosebit de performanta (nu gimnastica, asta te ajuta, dar baschet, fotbal, etc) se ridica greu prima oara.Cum spuneam si mie mi-a fost mai greu prima oara, in timp ce spre exemlu, o fata care este in general mai ascultatoare putin si urmeaza mai bine pasii insiruiti de instructor, se descurca mult mai repede chiar din prima de regula.

Este un sport scump?
Depinde. Daca esti pasionat treci usor peste astfel de obstacole. La inceput nu ai nevoie neaparat de foarte multi bani. Placile de top costa costa de la 1000 de euro, plus legaturi. nici turele cu barca nu sunt foarte ieftine deoarece consumul de benzina este destul de mare. O tura pentru oricine incepe de la 100 de lei, la barca. La cablu mecanic e mai ieftin, 30 de lei tura, iar cursul pentru incepaturi este 50 de lei. E cam ca la schi, cand te trage un cablu, lifturile acelea mici de la partie. Mai concret, e un cablu care ruleaza intre 2 stalpi asezati cam la 100 m distanta unul de altul si te trage dus-intors. Exista echipament de inchiriat, nu costa suplimentar, fiind inclus in costul turei: ghete speciale pentru placa, casca si vesta. Practic, prima zi la wakeboarding te costa 150 de lei. Poti sa te mai dai apoi, dar iti garantez ca iti ajunge prima tura (rade). Repet, echipamentul este destul de scump, dar te descurci cum poti. Castigi cate un premiu, mai primesti o sponsorizare sau te mai ajuta cei de la clubul sportiv ori prieteni.

Este un sport periculos?
Nu neaparat, dar te poti accidenta destul de usor daca nu esti atent si nu ai grija. Totul se intampla la o viteza a barcii de 30-35 km pe ora, nu pare mult insa cand accelerezi catre val, viteza creste mult fiindca practic tinzi sa abordezi valul perpendicular, ceea ce inseamna ca si pe directia de mers viteza devine destul de mare iar apa precum cimentul! Avem insa echipamente de protectie, vesta de salvare si totusi e apa. Nu au fost incidente majore din cate stiu eu. Sunt si copii de 3, 4 sau 5 ani, care vin sa invete, e un sport perfect pentru cei mici! Evident, se iau masuri de preventie, totul este sub control si se face cu simt de raspundere.

Spre exemplu, in urma cu 2-3 ani la clasa Junior, am castigat o placa, iar anul trecut o vesta si o casca din partea celor de la Revo. N-am reusit mai bine la Revo, fiindca nu am participat la cablu si am pierdut la clasamentul general 2 locuri. Asadar, posibilitati exista. Poti obtine multe beneficii si reduceri in cadrul unui club sportiv, daca esti integrat bine si iti dai interesul. Apoi apar si performantele si incep sa apara branduri care dau bani.

De unde iti iei echipamentul? Ai vreun sportiv preferat?
Ronix cred ca este cel mai bun brand de placi pentru wakeboarding. In general, imi comand online de pe mai multe site-uri: aici, aici  si aici.

Sunt mai multi. Daniel „Junior” Ismailciuc e unul dintre cei mai vechi, acum este si instructor. Mai este un baiat Ciprian, Serban care este plecat din tara de mult timp si Sasha. Cam ei ar fi cei mai buni. Apoi suntem noi.

Ce abilitati iti dezvolta wakeboarding-ul? Ce alte sporturi mai poti practica daca?
In primul rand, abilitatea de a te distra! Cu prietenii, la Snagov, timpul trece altfel. Ziua la Snagov pe lac e frumos tare! Pai spre exemplu mai sunt si alte discipline infratite cu wakeboarding-ul precum wakesurf sau wakeskate.

Orice sport te ajuta in cele din urma si cu cat mai variat cu atat mai bine. Nu pot convinge pe nimeni sa faca sport. Fiecare trebuie sa vada cu ochii lui si sa se convinga singur ce e potrivit pentru el.  Pot doar sa spun ca e bine sa incerci cate putin din fiecare. Pentru mine sportul este ca un drog si va face mereu parte din viata mea.

De ce e bine pentru copii sa practice acest sport?
Mie personal mi-a influentat extrem de mult viata si in bine! E mult de zis, dar cum spuneam, trebuie sa vrei si sa te convingi singur, iar asta vei face doar incercandu-le macar o data. Acolo dai oricum de oameni pasionati si iti vor zice ei punctual daca te vad interesat. Noi incercam sa atragem oameni in sportul asta si in altele, dar interesul trebuie sa fie al tau in cele din urma.

Pentru copii e ideal. Gandeste-te ca ai avea 3-4 ani si ai creste practicand un sport dificil, dar extrem de frumos, intr-un cadru cat se poate de prietenos, cu oameni relaxati si misto, cu activitati frumoase si asa mai departe.

Plus ca e un sentiment unic sa ajungi sa castigi o competitie intr-un sport nisat si destul de selectiv. Face parte din mine, fiecare reusita e un pas inainte, o mica victorie, mai ales ca e un domeniu care ma pasioneaza. Asta nu opreste autocritica niciodata. Uneori te frustrezi cand nu-ti iese ceva si mai uiti ca e bine ceea ce faci.

Descrie in cateva cuvinte ce simti cand esti pe apa?
Bucurie, frustrare, oboseala, dureri, frig cel mai des, dar trecand peste toate, in primul si in primul rand fericire! Cred ca e mai mult prin pentru ca noi ne dam incepand cu sfarsitul lui aprilie si chiar si in noiembrie! Asta e. Pasiunea e mare si nu mai tinem cont de temperatura.

Cum crezi ca se poate dezvolta pe viitor wakeboarding-ul in Romania?
Sportul creste foarte mult la nivel international. Americanii sunt foarte buni: Duncan Zuur, e unul dintre cei mai cunoscuti, sau JD Webb. Acum cativa ani Red Bull a organizat un eveniment foarte mare pe raul Dambovita, in Bucuresti, la care au participat si cei doi.

Din cate am inteles va fi introdus si la Jocurile Olimpice. E un pas important faptul ca va deveni sport olimpic. La noi e aceeasi problema ca la majoritatea celorlalte sporturi si anume infrastructura. Noi incercam sa il facem cat mai cunoscut si mass-media are un rol foarte important aici: articole, interviuri, tot soiul de campanii, bineinteles in principal in mediul online. Cei de la RedBull organizeaza si promoveaza tot timpul astfel de evenimente si competitii.

Ce preferi, snowboarding sau wakeboarding?
Fiecare are farmecul lui, in anumite perioade ale anului. Nu pot sa ma decid. Eu sunt practicant si de snowboarding, wakeboarding, ma dau si cu longboard-ul prin oras, airsoft-ul este o alta pasiunea a mea. In general, imi place orice sport, merg si la sala printre picaturi si incerc sa am un stil de viata sanatos.

Pentru ca sportul se imbina foarte bine cu viata sanatoasa, cum ar trebui sa arate alimentatia unui om care doreste sa faca sport, fata de cea a unui sportiv? Se intalnesc intr-un punct?
Cu siguranta! Asta poate e mai important decat orice, daca vrei sa faci sport si sa ai o viata ordonata. Sportul mi-a schimbat viata si mi-o modeleaza constant. Daca mananci cat de cat cu cap si asta nu necesita neaparat un efort financiar suplimentar, dai randament mult mai bun. Plus ca odihna este extrem de importanta. Mie imi place sa merg mai departe putin, in general si incerc sa imi optimizez cat mai bine alimentatia, somnul. Evident, daca vrei sa faci sport de performanta, trebuie sa te concentrezi pe pe hrana, somn si fitness.

In mod normal nu ar trebui sa fie diferente foarte mari intre alimentatia unui sportiv si cea a unui om care vrea sa aiba un stil de viata sanatos.

 

 

 

 

Acest site foloseste cookies. Prin continuarea navigarii iti acorzi acceptul pentru utilizarea lor. Afla mai multe

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close